AVUSTURYA ALEVİLERİ – 3: Viyana Alevi Kültür Birliği

Viyana, Avusturya’nın yüzölçüm olarak en küçük, nüfus olarak en kalabalık eyaletidir. Etrafı, yüzölçüm bakımından Avusturya’nın en büyük eyaleti olan Niederösterreich ile çepeçevre sarılı Viyana, söz konusu eyaletin ortasında adeta küçük bir nokta gibi durur. Bu konumuyla, komşu ülkelerle sınırı olmayan tek eyalettir. Avusturya’nın diğer sekiz eyaletinin tamamının, komşu bir ülkeyle mutlaka sınırı var. Viyana eyaletinin, diğer eyaletlerden farkı, aynı zamanda tek şehirden oluşan bir eyalet olması. Farklı bir deyimle, Viyana eyaletinin Viyana’dan başka kenti yok!

Avusturya Alevileri, bu ülkedeki ikinci derneklerini oluşturma çalışmalarına, 1990 yılında Viyana’da başladı. Kurucuları söz konusu derneğin kuruluş aşamasındaki ismini, “Bektaşi-Ehl-i Beyt Derneği” olarak zikrediyor. Resmî kuruluşu 5 Nisan 1991’de tamamlanmış. Çok ufak, 30 metrekarelik bir yere yerleştiler. Bu ilk büro, Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olduğu semtlerin başında gelen Ottakring belediyesindeydi. 1993 yılında, Leopoldsatdt belediyesindeki zemin kat bir (Molkerei Strasse 2-3) daireye taşınıldı. 1995’in Mayıs ayı içinde, bir isim değişikliğine gidildi. Derneğin yeni adı, “Viyana Alevi Kültür Birliği – VAKB” (Kulturverein von Aleviten in Wien) oldu.

Önemli bir kesimi VAKB’nin üyesi olmak üzere Viyana’daki 80 kadar Alevi bir araya gelip, Mozaik Şirketi’ni kurdu. Şirket, Floridsdorf belediyesinde bir fabrika binasını satın alarak, kültür merkezine dönüştürdü. VAKB de, bu şirketin ortaklarındandı. Dernek kuruluşundan 12 yıl sonra, en büyük ortağı olduğu Mozaik Şirketi’ne ait binaya taşındı. Bu sayede Viyana’daki Aleviler; cem, kongre, festival, konser, düğün gibi geniş çaplı etkinliklerini de kolaylıkla yapacakları büyük bir mekâna sahip olmuşlardı.

Belgeselimizin bu bölümü ilk kez Mayıs 2008‘de Yol Tv’de ekrana geldi

www.hüseyin-simsek.com
huseyin.simsek@gmx.at