Kısa hayat hikayesi

Hüseyin A. Şimşek, 1962‘de Erzincan’nın Tercan ilçesine bağlı Fındıklı (Kursan) köyünün iki mezresinden biri olan Yavanenci’de dünyaya geldi. İlkokul dördüncü sınıfa kadar, atalarının asıl köyü olan Güzbulak (Pelegöz) köyünde okudu. 1972 sonbaharında, Tercan ilçesinin merkezinde bir yatılı bölge okulu açılınca, buraya kaydedildi ve ilk okul dördüncü sınıftan ortaokul son sınıfa kada, altı yıl Tercan Parasız Yatılı Bölge Okulu’nda sürdürdü eğitimini. Ailesi, 1975 sonbaharında İstanbul-Tuzla‘ya yerleşti. Ortaokul yılları boyunca, Şimşek, yaz tatillerinde İstanbul’a, ailesinin yanına geldi; okullar açıldığında ise Tercan Parasız Yatılı Bölge Okulu’na geri döndü. Ne zaman ki ortaokul bitti, 1977 Haziran’ından itibaren o da temelli olarak ailesinin yanında, İstanbul-Tuzla‘da yaşamaya başladı ve burada Tuzla Lisesi’ne devam etti. 1980‘de Tuzla Lisesi’nden mezun oldu.

Şimşek, liseyi yeni bitirmiş, henüz yüksek öğretime adım atmamıştıki 12 Eylül 1980 darbesi gerçekleştirildi. Henüz 19 yaşındaydı, Mart 1981‘de gözaltına alınıp tutuklandı ve beş yıla yakın Metris E Tipi Askeri Cezaevi‘nde yattı. Cezaevinden çıktıktan bir yıldan biraz fazla bir zaman sonra, 1986‘da İstanbul‘da gazeteciliğe başladı. İstanbul‘daki gazetecilik hayatı yaklaşık 12 yıl kadar sürdü. 1998‘e kadar çok sayıda haftalık, aylık dergi, günlük gazete, radyo ve yayınevlerinde çalıştı. (2000’ne Doğru, Nokta, Aktüel, Tempo, Akis, Yön gibi haftalık haber-yorum dergileri; Roj ve Jiyana Nu gibi haftalık gazeteler; Yeni Demokrasi ve Komün gibi aylık siyasî dergiler; Gündem, Cumhuriyet, Aydınlık, Yeni Politika, Demokrasi, Yeni Ufuk gibi günlük gazeteler; Umut FM, Kent FM, Yön FM gibi yerel İstanbul radyoları ve Alkım Yayınevi’nde.)

Haber ve yazılarıyla ilgili, çok sayıda dava açıldı. Bu davalardan birinden hapis cezası almakla yüz yüze kaldığı için, Mayıs 1998‘de Avusturya‘nın başkenti Viyana’ya yerleşti. Avusturya‘yı tercih etmesinin nedeni, babasının 1980 başından beri misafir işçi olarak bu ülkede bulunuyor; 1986’dan sonra da eşini ve diğer dört çocuğunu da yanına aldırmış olmasıydı. Yani ailenin İstanbul’da gazetecilik yapan ve yurt dışına çıkmayı düşünmeyen en büyük çocuğu Hüseyin A. Şimşek, yıllar sonra bir kez daha ailenin peşinden gitmişti.

Hüseyin A. Şimşek, Ocak 1999’dan itibaren Viyana’da Öneri adlı bir aylık derginin yayımlanmasına önayak oldu. Dergi, 2001’in sonlarında yayına ara verdi. 2001-2002 arasında, Avrupa çapında okura ulaşan günlük gazete Özgür Politika’da köşe yazarlığı yapan Şimşek, 2002-2004 arasında ise Türkçe aylık dergi Viyana Postası’nda çalıştı. Mart 2004’ten 2010’na kadar ise, ikinci yayın dönemi gazete formatında başlayan Öneri’nin genel yayın yönetmenliğini üstlendi.

Ocak 2007’den itibaren televizyon alanında da çalışmaya başlayan Şimşek, Yol Tv’de ekrana gelen çok sayıda aylık haber programları ve belgeseller hazırladı. (Panorama Avusturya, Tanıklar Arasında, Yol Avusturya.) İki ayrı ülkedeki Alevilerle ilgili iki belsesel hazırlayıp sundu. (Avusturya Alevileri, Tercan-Tuzlaçayı Alevileri.) adlı belgeseller gibi. Haziran 2013’e kadar, programların toplam bölüm sayısı, 100’ü buldu. Şimşek, 2013-16 yılları arasındaki zamanını, iki araştırma kitabına verdi:Türkiye’den Avusturya’ya Göçün 50 Yılı ve Avusturya Alevileri.

2016 – 2020 arasında sırasıyla üç ayrı internet portalının yayın yönetmenliğini ve köşe yazarlığını yaptı: hallac.org, toterwinkel.at ile gazeteoneri.at. 2020’den beridir güncel yazılarını serbest gazetecilik tarzında artıgerçek.com, sonhaber.ch, eskimeyen.com gibi sanal yayın kanallarında sürdürüyor.

Yayımlanmış kitapları ve yer aldığı antolojiler

İlk kitabı, gazeteciliğinin ilk yılında okura ulaşan Şimşek’in bugüne kadar yayımlanmış (beş roman, dört araştırma, dört şiir) 13 kitabı bulunuyor. Yazarın kitapları, bugüne kadar Türkiye’de Belge Yayınları, Alan Yayınları, Yön Yayınları, Tohum Yayınları, Bercest-Peri Yayınları, Ütopya Yayınları ve FAM Yayınları tarafından yayımlandı.

Türkçe eserleri: Ayrımı Bol Bir Yoldu Metris (roman), Hapiste Doğanlar (araştırma), Eylül Şifresi (roman), Sömürge Kentlerin Aysız Geceleri (şiir), Ateş İnsan: Ne Zaman Neden Yakılır İnsanlar (araştırma), Kızılötesi Rengini İsteyen Kız (roman), Yüzünüz Karşı Duvar (şiir), Bu Nasıl İstanbul (roman), Türkiye’den Avusturya’ya Göçün 50 Yılı (araştırma), Avusturya Alevileri (araştırma), Temize Çekilmez Aşk (şiir), Askıda Hayatlar (roman).

Almanca eserleri: Schreibend stirbt man am besten/En Güzel Yazarak Ölünür (şiir, Edition Hallac), 50 Jahre Migration aus der Türkei nach Österreich/Türkiye’den Avusturya’ya Göçün 50 Yılı (araştırma, LIT Verlag) ve Das Mädchen wollte ihre Infrarotfarbe / Kızılötesi Rengini İsteyen Kız (roman, EYE Verlag).

Antolojiler: Kitaplarının yanı sıra, Şimşek, bugüne kadar dört ayrı antolojinin şairleri arasında da yer aldı: “heim.at” (EYE Literaturverlag – 2004), “Neue Österreichische Lyrik- und kein Wort Deutsch (Haymon Verlag – 2008), “Wir, bewegende Steine” (PEN Austria – 2018) ve Lyrik und Prosa (Anima Incognita Edition – 2018).