ATEŞİNSAN

Hüseyin Şimşek’in, “Ateşinsan” adlı araştırma eserinde yanıtını aradığı temel soru şu: “Ne zamandan beri neden yakılır insan?” Şimşek, ateş ve insan arasındaki tarihsel bağı irdeliyor ve insanların daha ilk çağlardan beri neden yakıldıklarının yanıtlarını arıyor.

Şimşek bu kitabını, Sivas katliamından yola çıkarak yazdı. Araştırma önce, 1995’te günlük Yeni Politika gazetesinde yazı dizisi olarak yayımlandı. Aynı yıl ve aynı günlerde Alan Yayıncılık, bu araştırmayı kitap olarak okura sundu. Alan Yayıncılık’ın Güncel Sorunlar dizisinden çıkan bu kitabında, “İnsanın ateşi bulup öğrendiği günden beri, herkesin yaşamında bir yangın var”, diyor Şimşek ve ekliyor:

“Sivas Madımak Oteli’nde yananlar ve boğulanlar, herkesin yaşamında bir iz bıraktı. Bu iz kimi için gericiliğin, zalimliğin en barbar zulmü, kimi için ‘şanlı kıyam’ olsa da… İnsanların cayır cayır yakılması bir hobi değil. Kimse oyun falan oynamıyor. Sapıkça, sadistçe bir eğilimin, çok nadir rastlanan bir sonucu da sayılmaz. Tarih bu konuda pek içaçıcı değil. Ateş ve insanın hikâyesi, el değil, yürek yakmaya devam ediyor…”