Avusturya’da başkent belediyesinin ilk toplu konutu, 1919’da bitirilmişti. 1920’li yılların ikinci yarısında, prestijli ve sembol bir proje gündeme alındı: Karl-Marx-Hof (Karl-Marx Toplu Konutları). Temeli 1927’de atıldı, 12 Ekim 1930 günü hizmete açıldı. Büyüklük bakımından Viyana Belediye Konutları listesinde üçüncü sırada yer alırsa da, toplu konutta “Kızıl Viyana’nın ikonu” olarak tanımlanır. Toplam 16 adet kemerli kapıya/geçişe sahip. Yedi katlı tek bir bloktan oluşuyor. Farklı uzunluk ve büyüklükte dört avlu barındırıyor.
Toplam 1.353 daireden oluşan bu kompleksin uzunluğu esas alındığında, dünyanın en uzun toplu konutu. Dört otobüs ve tramvay durağı boyunca yer alan, 1.100 metre uzunluğa ve 150 bin metrekarelik bir alana sahip. Alanın, sadece yüzde 20’si inşaata kullanıldı, geri kalanı bahçe, yeşil alan ve oyun sahası olarak bırakıldı. Üç sokak da konutu dikine keserek içinden geçer. Merkezinde ise, anti-faşist direnişin sembolü ‘12 Şubat Meydanı’ (12.Februar-Platz) yer alır. Toplam 1.268 daireyi kapsıyor. Yaklaşık 5.000 kişiyi barındırıyor. Tüm daireler, daha başından itibaren su tesisatı bulunan kendi tuvaletlerine ve mutfaklarına sahipti.
Hizmete sunulduğu dönemde, dairelerde banyo yoktu henüz. Her birinde 20 küvet, 30 duş bulunan iki banyo inşaa edilmişti. Sakinlerinin, çamaşır yıkama olanağı da vardı. Her birinde 62 yıkama yeri bulunan, iki merkez çamaşırhane hizmetteydi. Ayrıca iki çocuk yuvası, bir gençlik yurdu, bir kütüphane, bir dişdoktoru muayenehanesi, bir genel sağlık kliniği, bir eczane, bir postane, kafeler ve 25 adet dükkân.